Aanleverspecificaties

Aanleverspecificaties 2017-06-20T13:46:36+00:00

Printen met zorg in Enschede, de aanleverspecificaties

Hoe moeten je bestanden worden aangeleverd?

 • Sla je bestand op als .PDF of .JPG. Heb je een ander bestand? Neem dan even contact met ons op.
 • Zorg er bij JPG bestanden voor dat je bestand het liefst 300 DPI is. Is het kleiner, neem dan contact op.
 • Zorg voor 3 mm afloop aan alle zijden. Afloop is de marge die wij nodig hebben om je drukwerk te snijden.
 • Heeft je drukwerk een kader? Er kan dan een kleine afwijking ontstaan door het snijden. Bij een uitgebreide bestandscontrole controleren we hierop en nemen we altijd even contact met je op om goedkeuring te vragen.
 • Het beste is als je tekst 3-5 mm van de rand afstaat. Zo krijgt je drukwerk het beste resultaat!
 • Zet alle fonts ( lettertypes ) in je bestand om naar lettercontouren
 • Je afbeeldingen moeten opgebouwd zijn uit CMYK.
 • Voor al ons drukwerk kun je bestanden aanleveren in zowel PC als Mac formaat
Download Aanleverspecificaties
Download Werktekeningen

Veelgestelde vragen

 • Sla je bestand op als .PDF of .JPG. Heb je een ander bestand? Neem dan even contact met ons op.
 • Zorg er bij JPG bestanden voor dat je bestand het liefst 300 DPI is. Is het kleiner, neem dan contact op.
 • Zorg voor 3 mm afloop aan alle zijden. Afloop is de marge die wij nodig hebben om je drukwerk te snijden.
 • Heeft je drukwerk een kader? Er kan dan een kleine afwijking ontstaan door het snijden.
 • Het beste is als je tekst 3-5 mm van de rand afstaat. Zo krijgt je drukwerk het beste resultaat!
 • Zet alle fonts ( lettertypes ) in je bestand om naar lettercontouren
 • Je afbeeldingen moeten opgebouwd zijn uit CMYK.
 • Voor al ons drukwerk kun je bestanden aanleveren in zowel PC als Mac formaat.

Hoe zit dat nu precies?

Hier wordt m.b.v. een illustratie uitgelegd hoe je jouw bestand van afloop kunt voorzien en waar je
rekening mee dient te houden zodat jouw bestand op correcte wijze wordt schoongesneden en er
geen belangrijke elementen verloren gaan. Wij raden aan om altijd onze werktekeningen te gebruiken,
hiermee verzeker je dat het bestand altijd goed wordt opgemaakt.

marges-voorbeeld

 

 

 

 

 

 

Waarom is het belangrijk om mijn lettertypes in te sluiten?

Tijdens het exporteren van je bestand naar PDF, moet je zorgen dat de lettertypes ingesloten worden. Het insluiten van lettertypes wordt ook wel ‘embedden’ genoemd. Het insluiten van jouw lettertypen zorgt ervoor dat het PDF als het ware jouw gebruikte lettertypes meeneemt, zodat andere systemen jouw bestand correct kan weergeven, met de door jouw gebruikte lettertypes. Hiermee voorkom je ook drukfouten met het lettertype op het uiteindelijke drukwerk.

lettertypesinsluitenvoorbeeldmemedia

 

 

 

 

Wanneer je in één van de CMYK worden omgezet.

Naast het insluiten van het lettertype embedden, is er nog een betere manier om lettertype-problemen te voorkomen. De betere manier wordt ook wel ‘letter contouren’ genoemd. Bij het omzetten van jouw tekst naar contouren, is er geen sprake meer van lettertypes, maar van vectoren. Door de tekst om te zetten in contouren, is er in ieder geval de garantie dat er wat betreft lettertypes niks mis kan gaan.

In Illustrator™ of InDesign™ kan je jouw tekst omzetten naar lettercontouren. Dit doe je heel simpel in het menu van genoemde programma’s. Je selecteert eerst het tekst blok en vervolgens ga je naar “Tekst > Contouren maken”

Let wel op dat na het omzetten, het niet meer mogelijk is om jouw tekst te bewerken. Een tip is om dan twee versie’s op te slaan.

Extra Tips:

 1. Gebruik software om je lettertypen te beheren. Hierin kun je lettertypen activeren en deactiveren.
 2. Gebruik geen beschermde lettertypen
Dit verschilt per product. Zorg in ieder geval dat je pdf:

 • De juiste resolutie heeft
 • Voldoende afloop & tekstmarge heeft
 • Het juiste type pdf is (x1a 2001)
 • En, dat je fonts omgezet zijn naar lettercontouren
Naast de lage resolutie, hebben van internet afkomstige afbeeldingen vaak ook een “verkeerde” kleurcodering. De codering waar over wordt gesproken staat ook wel bekend als RGB (Red, Green, Blue). Deze kleurcodering wordt gehanteerd om afbeeldingen te kunnen weergeven op een (computer) beeldscherm. Voor drukwerk is deze codering niet van toepassing en dus verkeerd.

De kleurcodering die voor full color drukwerk wordt gehanteerd staat bekend als CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key = zwart). Het verschil tussen RGB en CMYK zit in het bereik. Bij RGB kunnen hele felle kleuren worden behaald wat weer niet mogelijk is bij full color drukwerk. Heb je dus een ontwerp met een felle gifgroene kleur erin verwerkt, is de kans groot dat deze kleur veel fletser en dus minder fel zal uitkomen. Hier geld dus: wat je op jouw scherm ziet, is niet wat je uiteindelijk ook zult krijgen. Hou hier dan ook rekening mee.

cmyk-rgb-voorbeeld

 

 

In bovenstaande illustratie zie je dat het bereik van RGB veel hoger ligt dan bij CMYK. In dit geval is een groene kleur als voorbeeld genomen. Zou je dus het uiterste van de groene RGB gebruiken, zal het eindresultaat dichter in de buurt komen van het uiterste van de CMYK-groen.

Heb je een RGB-afbeelding in jouw ontwerp verwerkt, kan je deze er gewoon in laten zitten. Wij zorgen er dan voor dat het beeld tijdens de bestandscontrole wordt omgezet naar CMYK. Het “nadeel” hiervan is dat het resultaat ook voor jou een verrassing zal blijven totdat je het drukwerk ontvangt. Je verwacht immers die felle groene kleur te ontvangen. Wil je zelf al ongeveer kunnen zien wat het resultaat is van een RGB naar CMYK omgezette afbeelding? Dit kan je o.a. heel simpel zelf doen in het menu van het programma Adobe Photoshop, door te gaan naar: Image > Mode > CMYK.

Indesign

Open je bestand en kies voor ‘Exporteren’. Geef je bestand een titel en kies voor ‘Bewaar’.  Een nieuw venster wordt geopend. Kies hier voor de volgende instellingen:

indesign-voorbeeld-export-pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij ‘Voorinstelling Adobe PDF’ kies je voor het profiel ‘PDF/X-1a:2001’.

Vervolgens vink je bij ‘Pagina’s’ de optie ‘Alles’ aan.

Ga in het linkermenu naar ‘Tekens en Aflooptekens’. Hier vink je niets aan. Wanneer je gebruik maakt van onze werktekeningen, dan zijn is de afloop correct ingesteld bij het aanmaken van jouw document. In dit geval kun je ‘Afloopinstellingen van document gebruiken’ aanvinken.

indesign-voorbeeld-export-pdf2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ga in het linkermenu naar ‘Kleur’. Wanneer je drukwerk full-color drukwerk is (CMYK), kies je voor de optie ‘Omzetten in doel’. Wanneer je PMS drukwerk wilt bestellen, kies je voor de optie ‘Omzetten in doel (nummers behouden)’. Bij ‘Doel’ kies je voor ‘Werkruimte CMYK – Europe ISO Coated FOGRA27’.

indesign-voorbeeld-export-pdf3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierna exporteer je je PDF. Het kan voorkomen dat sommige fonts niet ingesloten of omgezet kunnen worden in het printproces vanwege licentiebeperkingen. In dit geval kun je de betreffende tekst selecteren en via ‘Tekst’ > ‘Contouren maken’ de tekst omzetten naar lettercontouren. De tekst is dan omgezet naar een vorm en niet meer te wijzigen.

indesign-voorbeeld-export-pdf4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Illustrator

In Illustator gaat het exporteren van een PDF iets sneller. Nadat je het bestand hebt geopend, kies je voor ‘Exporteren’. Je kunt dezelfde instellingen als bij inDesign gebruiken.

illustrator-voorbeeld-export-pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photoshop

In Photoshop kies je eerst voor Bestand > Opslaan als > Indeling: Photoshop PDF. Je hebt hier wat minder geavanceerde mogelijkheden dan in Illustrator en inDesign. Kies voor het profiel ‘PDF/X-1a:2001’ bij uitvoer voor conversie “Omzetten in doel” en bij ‘Doel’ voor ‘Tijdelijk CMYK – Coated FOGRA39 (ISO 12647-2:2004)’.

photoshop-voorbeeld-export-pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stuur ons altijd een bestand als een (drukklare) pdf, met profiel DF/X1a:2001.

Gebruik altijd een professioneel ontwerpprogramma als Adobe InDesign, Illustrator of Photoshop en lever je bestand aan in één laag.

Word (.doc), Powerpoint (.ppt), Excel (.xls) of andere bestandstypes uit het Microsoft Office pakket zijn niet geschikt voor professioneel afdrukken. Je kunt deze wel naar ons sturen, zodat wij kunnen kijken of je kunnen helpen met jouw bestand.

Kies je voor full colour, houd dan kleurenprofiel Fogra27 aan. Kies hiervoor bij het exporteren van de PDF vanuit het opmaakprogramma. Kies je voor PMS bedrukking? Dan heb je ook nog de keuze tussen een uncoated of coated variant. Dit hangt overigens wel af van de papiersoort.
Ga naar de eigenschappen of details van het bestand. Hier vind je de afmeting in pixels. Deze pixels kun je volgens de onderstaande formule terugrekenen naar het maximaal af te drukken formaat.

Formule van pixels naar afmeting bestand

Breedte afbeelding:
(breedte pixels : 300 DPI) x 2,54 = beeldbreedte in cm

Hoogte afbeelding:
(hoogte pixels : 300 DPI) x 2,54 = beeldhoogte in cm

In de formule wordt 300 DPI aangegeven. 300 DPI wordt aangehouden voor regulier drukwerk en 150 DPI voor grootformaat drukwerk (spandoeken, canvas e.d.).

Let op: Deze formule is slechts een theoretische berekening en gaat niet altijd op. Is de foto in het donker genomen? Is de foto overbelicht? Is de foto scherp maar ‘bewogen’? De resolutie is dan voldoende, maar de kwaliteit kan onvoldoende zijn.

Je kan de formule ook omdraaien. Wil je weten hoeveel pixels een bestand moet hebben om dit op het gewenste formaat te bedrukken? Dan kun je onderstaande berekening aanhouden.

 

Formule van afmeting naar pixels bestand

Breedte afbeelding:
(breedte in cm : 2,54) x 300 DPI = aantal pixels

Hoogte afbeelding:
(hoogte in cm : 2,54) x 300 DPI = aantal pixels

De minimale resolutie voor drukwerk is:

 • Voor grootformaat drukwerk: 150 DPI (dots per inch)
 • Voor kleinformaat drukwerk: 300 DPI (dots per inch)

Gebruik je een lagere resolutie dan aangegeven? Dan heb je kans dat je afbeelding onscherp wordt afgedrukt.

Lever je het bestand toch met een lagere resolutie aan? Geef dan duidelijk aan dat je hier akkoord mee bent.

Nee. Zet alle ‘Tekens’ uit als je het bestand wegschrijft naar PDF. Zorg wel dat je de afloop mee exporteert.

snijtekens

 

 

 

 

 

 

 

Dit kan wel, maar we kunnen het niet gebruiken om te produceren. Microsoft Office programma’s als Word, PowerPoint, Excel en Publisher zijn presentatie- of tekstverwerkingsprogramma’s. Je kunt hier geen ontwerp in opmaken. Dat kan bijvoorbeeld wel met Adobe InDesign, Illustrator of Photoshop.

Wel kunnen wij samen met je kijken of we dit om kunnen zetten. Hier kunnen extra kosten aan verbonden zijn.

Als je toch Word wil gebruiken volg dan het onderstaande om uw bestand te exporteren naar PDF.

Het opslaan van een PDF in Microsoft Office Word is gelukkig niet zo lastig, waar we wel op moeten letten is dat je de lettertypes insluit. Vanuit Microsoft Office Word worden lettertypen niet automatisch ingesloten, waardoor bij het drukken rare tekens en verschuivingen kunnen ontstaan. Zelfs als je het Word-bestand gewoon hebt opgeslagen als PDF.

NOTE: Het kan zo zijn dat onderstaande beschrijving niet exact overeen komt met jouw versie van Word, of jouw besturingssysteem. In dat geval kun je zelf Google hoe je jouw Word-document moet omzetten naar een PDF/A document. Kom je er nog steeds niet uit? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Om de verschuivingen te voorkomen dien je jouw bestand als volgt op te slaan:

1. Kies in jouw Word bestand voor ‘Opslaan als’. Je krijgt onderstaand scherm te zien.

word-pdf

2. Kies bij ‘Opslaan als’ voor PDF (zie onderstaande afbeelding)

Aan de onderkant van het scherm worden nu een aantal opties toegevoegd.

3. Kies voor opties (zie onderstaande afbeelding)

save-word-as-pdf3

 

Je krijgt nu onderstaande pop-up te zien.

4. Selecteer het vakje ‘Voldoet aan ISO 19005-1 (PDF/A)’ (zie onderstaande afbeelding)

save-word-as-pdf4

5. Klik nu op OK en sla het document op

Je hebt jouw Word document nu omgezet naar een PDF/A file, waarbij de lettertypes zijn ingesloten. Zo kunnen er geen lettertypen meer veranderen, of verspringen bij het drukken. Goed gedaan!

Controleer voordat je de bestanden naar ons opstuurt nog even of alles inderdaad goed is gegaan.

Nee, dat kan niet. Lever altijd één bestand aan per product aan. Dit om eventuele fouten / verwarring te voorkomen.

Bij niet gevouwen drukwerk spreek je over de voor- en achterzijde. Bij het verwerken gebruiken van het aangeleverde bestand pagina 1 voor de voorzijde en pagina 2 voor de achterzijde.

Bij gevouwen drukwerk spreek je over buiten- en binnenzijde. Bij het verwerken gebruiken van het aangeleverde bestand pagina 1 voor de buitenzijde en pagina 2 voor de binnenzijde.

Natuurlijk kun je altijd in de bestandsnaam dit nog extra aangeven.

Werktekeningen zijn er om je te helpen bij het opmaken van je drukwerk. Het is namelijk van belang om rekening te houden met snijranden, tekstmarge, of een venster in een document. Dan kunnen wij je bestanden gelijk goedkeuren en in productie nemen. Jij hebt je drukwerk dan zonder vertraging binnen en dat is natuurlijk wel zo fijn!

Hoe maak ik een flyer?

Als voorbeeld zie je hieronder de werktekening van een flyer. In het witte gedeelte kun je tekst en foto’s plaatsen zoals jij wilt. De paarse stippellijn geeft de tekstmarge ofwel veilige zone aan. Dit gedeelte is nog wel zichtbaar op de flyer, maar het is beter om hier geen tekst te plaatsen. Zo voorkom je dat tekst of andere belangrijke elementen afgesneden worden. Vervolgens zie je de blauwe stippellijn, dit is de snijmarge. Wanneer je geen witrand hebben om je flyer wilt hebben is het belangrijk dat je kleur of achtergrond hierin afloopt

.a4

Naast de stippellijnen zie je dat er een oranje doorgetrokken lijn zichtbaar is. Deze lijn geeft aan waar je drukwerk afgesneden wordt. Hierdoor kun je duidelijk zien wat er wegvalt na het drukken en snijden van je flyers.

 

Het opmaken van folders

Om het een stapje ingewikkelder te maken, nemen we nu een folder als voorbeeld. Een folder is simpel gezegd een dubbel gevouwen flyer. Een folder bevat daardoor niet één of twee kanten maar minimaal vier. Daardoor heb je een andere werktekening voor een folder dan voor een flyer nodig, zoals te zien is in het voorbeeld hieronder. In principe werkt deze werktekening hetzelfde als die van de flyers. In de werktekening van een folder staan echter ook vouwlijnen aangegeven. Het is belangrijk om rekening te houden met deze vouwlijnen. Op de aangegeven locaties zullen namelijk de folders gevouwen worden. Wanneer er een de vouwlijn door de tekst staat, wordt deze tekst door de vouw een stuk minder goed leesbaar en komt een deel van de tekst misschien op de verkeerde pagina terecht. Door deze werktekening bij je ontwerp te houden, kun je heel goed zien waar je drukwerk gevouwen gaat worden en hoe je folder er uiteindelijk uit komt te zien.

vouwlijn-folder

Enveloppen met venster

Een werktekening voor een envelop met venster is een stukje lastiger. Want waar zit het venster op een envelop? En wat zijn de afdrukmarges rondom het venster? Zoals in het voorbeeld hieronder te zien is, zijn er een aantal locaties waar je je envelop niet kunt bedrukken. Met behulp van deze werktekeningen kun je precies zien waar je wel en geen tekst of foto/logo kunt plaatsen.

envelop-werkt

Door deze afmetingen aan te houden weet je precies waar je venster komt. Ook hier zie je het gedeelte waar tekst of andere elementen geplaatst kunnen worden, de tekst marges, en de snijmarges. De blauwe stippellijn om het grijze venster, geeft aan waar je je logo of tekst kunt plaatsten om het venster niet te raken.

Illustrator & InDesign

Illustrator is het meest geschikt voor het maken van vectorobjecten en tekst verzamelen en tot één geheel vorm geven naar het gewenste drukbestand. InDesign kan ook, al is dit programma wat beperkter.

 

Photoshop

Handig met Photoshop? Hoewel wij het afraden, kun je gebruik maken van dit programma. Photoshop is eigenlijk bedoeld voor het bewerken van foto’s.

 

Microsoft Officeprogramma’s

Met Microsoft Officeprogramma’s als Word, Excel, Powerpoint en Publisher kun je geen vectorbestanden maken. Deze tekstbewerkingsprogramma’s zijn niet bedoeld voor het opmaken van een drukbestand.

Ja, dat kan. We hebben onze eigen ME Media grafische vormgevers die het bestand graag voor je in orde maken. Hou er wel rekening mee dat dit kosten met zich meebrengt. De kosten hangen af van de hoeveelheid werk:

 • We kunnen jouw bestaande ontwerp technisch in orde maken.
 • We kunnen een bestand voor jou opmaken op basis van een template.
 • We kunnen een bestand volledig voor je ontwerpen.

Interesse? Neem dan contact met ons op.

Lukt het niet om je bestand via de website of via e-mail aan te leveren? Aanleveren via WeTransfer is dan mogelijk. De bestand(en) kunnen dan verzonden worden naar info@me-media.nl (vermeld hier ook duidelijk alle info )

Moeilijke woorden? Hier staan ze uitgelegd.

Wat betekent afloop?

Afloop (ook ‘bleed’ genoemd) betekent dat jouw achtergrond aan alle kanten 3mm groter is dan het eindresultaat. Deze 3mm zullen we er af snijden om witte randen te voorkomen (Bijvoorbeeld: Je bestelt een A5 flyer, het formaat hiervan is 148x210mm. Een correct aangeleverd A5 document is dan: 154x216mm.). Lukt je dit niet? Dan kun je er ook voor zorgen dat de tekst 10mm van de randen staat, zodat wij het ontwerp iets voor je kunnen vergroten.

Wat betekent CMYK (Fullcolor)?

Bij professionele designprogramma’s kun je ervoor kiezen om het document op te bouwen uit CMYK. Dit is een andere kleuropbouw dan jouw beeldschermkleuren (RGB). Wanneer een RGB bestand omgezet wordt naar CMYK kan er kleurverandering ontstaan.

Wat betekent DPI/Resolutie?

DPI(resolutie) staat voor ‘Dots per inch‘. Het is een term waarmee de kwaliteit en scherpte van een beeld wordt uitgedrukt. Hoe Hoger de DPI(resolutie), hoe meer beeldpunten er zijn en hoe scherper de afbeelding zal zijn. De resolutie van internet afbeeldingen zijn vaak 72 dpi, de resolutie van een te drukken bestand dient ongeveer 300 dpi te zijn. Je kunt dit zelf controleren door het bestand in te zoomen op 200%. (bij een visitekaartje 600%)

Welke programma’s raden jullie aan om een opmaak te verzorgen?

De programma’s Adobe InDesign, Adobe Illustrator en Adobe Photoshop zijn de meest geschikte programma’s voor de opmaak van drukwerk. Uiteraard zijn er nog vele andere programma’s om een drukklare bestand te maken, het belangrijkste is dat je jouw bestand aanlevert als een drukklare document in .pdf, .jpg of .tiff. Dus geen andere documenttypes. Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen.

Waarom ziet het drukwerk er anders uit dan het document op mijn beeldscherm?

Een belangrijke oorzaak hiervoor is dat een beeldscherm gebruik maakt van RGB kleuren. Drukwerk kleuren zijn opgebouwd uit CMYK of via PMS kleuren. Hierdoor kunnen kleurverschillen ontstaan.

support
icon
Hulp nodig?
Close
call
053 - 434 8011
menu-icon
Support Ticket